023-774-959
023-775-843
Radnim danima 09:30 -15h
0800-10-10-10
 Jedinstveni  SOS
 telefon Vojvodine

 

milijarda-ustaje-2016

Ovu globalnu kampanju je pre više godina pokrenula američka feministkinja, aktivistkinja Iv Ensler organizujući akciju V - day, koja je uskoro poprimila globalne razmere. Sve je počelo kada su UN objavile poražavajuće statističke podatke prema kojima jedna od tri žene na našoj planeti ne može izbeći silovanje ili fizičko zlostavljanje tokom svog života, što - ako znamo da na Zemlji živi sedam biliona ljudi - znači da je jedna milijarda žena izložena nasilju.

Jedna milijarda ustaje je najmasovniji aktivistički pokret u istoriji međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama i djevojkama. Svake godine 14. februara žene i muškarci plešu širom sveta da bi pokazali svoje nemirenje sa nasiljem nad ženama

Udruženje Roma Novi Bečej i Romska ženska mreža Banata 14. februara u 12 časova održaće akciju pod nazivom “Jedna milijarda ustaje - zajedno protiv nasilja”.

Okupljanje je u 11 i 30 časova u prostorijama Udruženja Roma Novi Bečej, Đure Jakšića 29, Novi Bečej i iz prostorija se kreće ka Trgu i na Keju će se održati akcija gde će oko 15 aktivistkinja Udruženja i mreže deliti materijale o nasilju .Takođe je osmišljen performans na kojem će aktivistkinje držati u rukama ispisane poruke: NISI SAMA, NASILNIK JE KRIV - NE TI, ZAUSTAVIMO NASILJE, ZAJEDNO PROTIV NASILJA, PRIJAVIMO NASILJE, STOP SEKSUALNOM NASILJU, STOP FEMICIDU, STOP NASILJU NAD ŽENAMA.

Akcija ce trajati 30 minuta.
Učesnici akcije će se krećati stazom za pešake.