nena BRING THE NOISE

Novobečejki Vesni Ćerimović dodeljeno je priznanje Bring The Noize za „Slobodarske politike u malim zajednicama“. Vesna je javnosti opštine Novi Bečej poznata po dugogodišnjem istrajnom radu u okviru nevladine organizacije “Udruženje Roma Novi Bečej” kao koordinatorka SOS telefona na jezicima nacionalnih manjina, ali i kao Koordinatorka romskog ženskog centra “Rromnjako Ilo”. Uličnim akcijama, promovisanjem različitosti i borbom protiv maloletničkih brakova,aktivnom borbom protiv nasilja nad ženama Vesna Ćerimović je postala prepoznatljiva široj društvenoj zajednici i van naše opštine.

Vesna se našla u društvu žena koje su se tokom protekle 2019 posebno istakle svojim delovanjem u različitim oblastima zaštite i promovisanja ženskih prava.

U okviru osmomartovskih podsećanja na žensku borbu, otpor i solidarnost, u prostorijama Kulturnog centra grada Beograda, priznanja Bring The Noize – BeFem za feminističke inicijative tokom 2019. godine. dodeljena su: Mariji Lukić, koja je pokrenula sudski proces u „srpskom me too slučaju“ protiv Milutina Jeličića Jutke, optuženog za seksualno uznemiravanje.

Organizaciji Astra je dodeljeno priznanje „Za rasvetljavanje radne eksploatacije“, dok je inicijativa Krov nad glavom dobila priznanje „Jedan svet, jedna borba: Za borbu za pravo na dom“. Naselju Stepa Stepanović i Sofiji Todorović su uručena priznanja za „Za slobodan i solidarni komšiluk“, Vesni Ćerimović za „Slobodarske politike u malim zajednicama“, Tei Nikolić i Šuma peva „Za šumsku feminističku vilu“.

„Feminizam na seoski način“ je priznanje koje je dobila Malina Stanojević, dok su Milica Gudović, Ana Imširović, Tanja Kalinić i Nina Đurđević Filipović nagrađene za „Prevođenje kao aktivizam – (Un)lost in translation“.

Lani Bastašić je dodeljeno priznanje „Za feministički obračun i genijalnu prijateljicu domaće književnosti“, Minji Bogavac „Za borbu na daskama koje feminizam znače“, Centru živeti uspravno „Priznanje za zagovaracku akciju ide Centru živeti uspravno“ i Olgi Dimitrijević „Za bezrezervnu podršku i feminističko prijateljstvo“.