023-774-959
023-775-843
Radnim danima 09:30 -15h
0800-10-10-10
 Jedinstveni  SOS
 telefon Vojvodine

undp sos telefoni
Predstavnice UNDP sa predstavnicama ženskih nevladinih organizacija, dobitnica grantova za pomoć u pružanju usluge SOS telefona. Foto: UNDP

Usluga SOS telefona za podršku ženama u situaciji nasilja, koju pružaju ženske nevaldine organizacije biće dostupna većem broju korisnica, a posebno Romkinjama i ženama sa invaliditetom. Podršku u vidu grantova dobilo je osam udruženja koja pružaju ovu specijalizovanu uslugu. Grantove je obezbedio UNDP, u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama II.

Podržano je udruženje „Femina“ iz Smederevske Palanke koje će raditi na proširenju pružanja podrške u ostvarenju prava, psihosocijalnih i psiholoških usluga ženama koje su u situaciji nasilja iz Podunavskog i Braničevskog okruga, dok će usluga „Peščanika“ iz Kruševca biti proširena u Rasinskom okrugu kroz osnivanje dva nova SOS servisa u Brusu i Ćićevcu. “Ženski centar Užice”, proširiće uslugu na tri opštine Čajetina, Bajina Bašta i Požega, čime bi bio obuhvaćen Zlatiborski okrug, a Fenomena iz Kraljeva će postojeću uslugu proširiti da bude dostupna 24 časa ženama u situaciji nasilja.

Posebno smo nastojali da doprinesemo da usluga bude dostupna ženama koje pripadaju ranjivim grupama – “Osvit” iz Niša nastaviće da pruža uslugu SOS telefona na romskom jeziku, Romski centar za žene i decu Daje radi na informisanju i unapređenju zaštite Romkinja koje su u situaciji nasilja iz beogradskih romskih nasilja, dok Udruženje Roma Novi Bečej radi na pružanju podrške ženama koje su pretrpele seksualno nasilje. Organizacija za podršku ženama sa i bez invaliditeta koje su u situaciji nasilja …IZ KRUGA VOJVODINA podržana je kako bi nastavila da radi na emotivnom, psihološkom, informativnom i pravnom osnaživanju i pružanje podrške ženama koje trpe nasilje. 

Aktivnosti u okviru zajedničkog projekta Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji II, realizuju UNICEF, UN Women, UNFPA i UNDP, u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost. Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji usmeren je na razvoj društvenog i institucionalnog okruženja koje će doprineti nultoj toleranciji i iskorenjavanju nasilja nad ženama u Srbiji. Zajedničkim delovanjem agencija Ujedinjenih nacija i Vladinih tela doprinosi se rešavanju problema nasilja u porodici i partnerskim odnosima, unapređuje podrška ženama, devojčicama i njihovim porodicama i stvara okruženje koje ne toleriše nasilje.

Projekat se sprovodi uz podršku Vlade Švedske.