skupstina javno slusanje

Kampanja  Mesec romskog ženskog aktivizma  traje svake godine u periodu od 08. marta - Međunarodnog dana žena do 08. aprila – Međunarodnog dana Roma i Romkinja. Kroz ovu kampanju koja se provodi od 2010. godine, organizacije i inicijative koje čine Romsku žensku mrežu održavaju čitav niz manifestacija i aktivnosti širom Republike Srbije.

U okviru ovogodišnje kampanje 3. aprila 2018. godine, održano je Javno slušanje u Narodnoj skupštini Republike Srbije u saradnji sa Odborom za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. U okviru ove aktivnosti  prisutnima su se obratili predstavnici/e Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Koordinacionog tela za praćenje implementacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, međunarodnih organizacija CARE International i UNICEFa, etnografskog Instituta SANU i Romske ženske mreže Srbije. Tokom ovog događaja okupljenima se sa govornice obratila i Danica Jovanović, predsednica Udruženja Roma Novi Bečej, skrećući pažnju na problem ranih, ugovorenih brakova i kršenje prava devojčica i dece kroz ovu praksu koja je veoma rasprostranjena u ruralnim oblastima Banata, a u okviru istraživanja „Dečiji brakovi u Srbiji“, koju je sproveo UNICEF i SANU.